
آشنایی با طرح هادی روستایی
آشنایی با طرح هادی روستایی
این بار قلابمان را به سمت مقولهای رها کردهایم که مدتی کُند و پاندولوار پیش میرفت و مدتی است با شیب تند در حال پیشروی است. این طرح که رنگ جدی به خود گرفته و جان مایه طرحهای ملی را تشکیل داده است، محور مقاله پیش روست. دعوت میکنیم با ما باشید
آشنایی با طرح هادی روستایی
شاید بارها از دور، شاهد تدوین و تصویب و اجرای طرح هادی روستایی بودهایم، این بار اما، فاصلهمان را با این طرح کمتر خواهیم کرد تا بدانیم مفهومش چیست و چه نقشی در بهبود شرایط روستاها دارد. توسعه و عمرانی روستا، مهمترین رسالتی است که بر دوش این طرح نهادهاند و آن را موظف به اجرایش ساختهاند. به نظر میرسد توسعه روستاها گره کوری است که تنها با اجرای طرح هادی روستایی باز میشود. طرح هادی برای تمام روستاها یک برنامه آبادانی تدوین میکند، اما هرگز برای تمام روستاها یک نسخه نمیپیچد که براساس وضعیت فرهنگی و اجتماعی هر روستا، به این هدف دست مییابد و در این مسیر شروع به حرکت میکند.
رسالت طرح هادی روستایی
ادعا میکنند رسالت اصلی طرح هادی روستایی، آبادانی روستاها و کمک به ترویج پروژههای عمرانی در آنها است. آمدهایم تا صحت و سقم این مقوله را محک بزنیم و با هم به یک نتیجهگیری کلی دست یابیم.
در سفری به گذشته (گذشتههای دور و دراز)، به حوالی سال ۶۲ میرسیم، جایی که مقولهای تحت نام روان بخشی روستاها را برجسته کردند و از ضرورتش سخن به میان آوردند. شهرکرد نخستین میزبان چنین طرحی بود که اتفاقاً با موافقت مسئولان وقت آن زمان تا سالها رنگ جدی به خود دید و با تلاش مستمر، پیگیری گردید.
مهمترین محورهای مورد توجه این طرح، احیای ابعاد مختلف روستا اعم از اقتصاد، فرهنگ، امور اجتماعی و موارد مشابه بود که گویی در این حوزه موفق عمل شده است. سال ۷۸، از طرحی پرده برداشته شد با نام طرح هادی.
تعریفی دقیق از طرح هادی روستایی
طرح هادی، بافت موجود روستا را به دقت زیر ذرهبین میبرد و اصلاح و ساماندهی آن را در دستور کار قرار میدهد. سپس تعیین میکند که هر بافت و هر زمین تا چه میزان میتواند پیشرفت و پیشروی داشته باشد ضمن این که برآورد میکند هر زمین چگونه میتواند مورد استفاده قرار بگیرد و نوع کاربری آنها از چه قرار است.
آیا این زمین مسکونی است یا میتواند تولیدی و تجاری باشد یا مُهر کشاورزی و زراعی میخورد. آبادانی روستا از دیگر اهدافی است که در این طرح دنبال میشود. به این واسطه، نیازمندیهای عمومی روستا رصد میشود و به این نقطه نظر دست پیدا میکنند که چه تجهیزات و تاسیساتی را باید در جان روستاها تزریق کرد تا بر بالندگیشان افزوده شود.
چگونه برای یک روستا، طرح هادی تدوین میکنند؟
پیش از هرچیز عنوان کنیم که در مقاله پیشرو، مخاطبمان، طرح هادی روستایی است. خاطرنشان میکنیم طرح هادی با دو پسوند مطرح میشود، طرح هادی روستایی که با محوریت روستا پیش میرود و طرح هادی شهری که شهر های کوچک را نشانه میگیرد. روستاهای دماوند، غالباً میزبانی از طرح هادی را برعهده دارند. روستاهای دماوند را مشمول طرح هادی کردن از رسالتهایی است که دولت، موظف به اجرایش میباشد. در راستای احقاق این امر، پشت سر گذاشتن چند گام ضروری قلمداد میشود.
اول این که نقشه ویلا باید مورد ارزیابی قرار بگیرد و برآیندی کلی از وضعیت فعلی روستا حاصل شود. در این گام، مطالعات نخستین استارت میخورد با این هدف که وضعیت روستا به دقت بررسی و نمایان گردد. نتیجه مطالعات در این قسمت به بحث گذاشته میشود تا یک خروجی مناسب حاصل شود، ضمن اینکه براساس بررسیهای به عمل آمده، چشم اندازهایی تدوین میگردد. در چهارمین گام، پروژههایی که با توجه به وضعیت فعلی روستا، مناسب به نظر میرسند پیشنهاد میگردند و طرح هادی به مرحله تهیه و تدوین میرسد.
اهداف پیوند خورده با اجرای طرح هادی روستایی
مهمترین هدفی که با اجرای طرح هادی روستایی، پیوند ناگسستنی برقرار کرده است، افزایش کیفیت زندگی و ارتقای معیشت و سطح رفاهی آنها است. رونق سرمایهگذاری و اجرای پروژههای عمرانی متعدد از دیگر اهداف مهمی است که طرح هادی روستایی، دنبال میکند. این طرح چرخه تولید-مصرف روستایی را نیز نشانه میگیرد تا از بهبود چنین سیکلی حمایت نماید و آن را چند گام به جلو سوق دهد.
پیرو این جریان که سیل مهاجرت از روستا به شهر، مدتهاست به راه افتاده، اعمال طرحهایی که طرح هادی روستایی در صدرشان جای خوش کرده است، خروج از این وضعیت را به همراه خواهد داشت و این جریان را به مسیر مناسبتری هدایت خواهد کرد.
اگر خاطرتان باشد به این نکته اشاره کردیم که در طرح هادی روستایی، قابلیتهای روستا را استنباط میکنند و موقعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هر ویلا را زیر ذرهبین میبرند. بدین واسطه، در مییابند که هر روستا محتاج چه پیشرفتهایی است و اجرای کدامین پروژههای آبادانی و عمرانی در آنها حیاتی است.
طرح هادی روستایی در روستاهای دماوند اجرا میشود
در نظر گرفتن تسهیلات مناسب از دیگر مزایایی است که به واسطه اجرای طرح هادی روستایی عاید خواهد شد. تسهیلاتی که به این واسه در اختیار روستاها قرار میگیرد از ساخت واحدهای مسکونی و تولیدی تا تجهیزات رفاهی، اجتماعی متفاوت خواهد بود. با توسل به این تسهیلات، انتظار میرود خدمات بهزیستی و عمومی ممتازتری پیشکش روستاییان عزیز شود. از مهمترین پیامدهای اختصاص تسهیلات به روستاهای دماوند و اقصی نقاط کشور، بهبود وضعیت اقتصادی آنهاست کما اینکه ارتقای تولید و بهبود اقتصاد در این کشور به افزایش اشتغال و شرایط اجتماعی، منتهی خواهد شد. با اجرای این طرح، نظام توزیع خدمات با ساماندهی بهتری موفق به اجرای وظایف و رسالتهایش خواهد شد.
وضعیت فیزیکی روستا نیز در حضور طرح هادی روستایی، شمای بهتری به خود خواهد گرفت و پیشرفت را در ابعاد متعدد، نظاره خواهد کرد. به عقیده مسئولان مربوطه، مهمترین رکنی که میتواند به سودآوری این طرح کمک کند، جامع بودن این طرح است به طوریکه جوانب متفاوت را در بر میگیرد و بر همه ابعاد، پافشاری میکند.
وبسایت مشاور املاک حقانی
ما در کنار این خدماتی که آنلاین ارائه می دهیم خدمات مشاوره ی تلفنی نیز برای شما ارائه خواهیم داد.
اگر اطلاعات بیشتری نیاز دارید با شماره ی ۰۹۳۷۰۰۰۰۰۳۷ در تماس باشید.
موفق باشید.